Powiedzenie o tym, że jesteś tym co jesz, znane jest już od dawna. Zadziwiającym faktem jest także to, że nasza codzienna dieta odciska trwałe zmiany na naszej twarzy. To właśnie od tego co jemy zależy, jak liczne i intensywne będą nasze zmarszczki.
Osobom pragnącym na dłużej zachować młodzieńczy wygląd, zaleca się spożywanie warzyw i owoców, w szczególności tych o intensywnej barwie. Zdaniem wielu specjalistów, to charakterystyczny znak wszystkich tych owoców i warzyw, które zawierają mnóstwo witaminy C.

 

 

Zbawienne działanie witaminy C.

Chociaż najczęściej sięgamy po nią w okresie jesienno-zimowym, to okazuje się, że witamina C doskonale ujędrnia także skórę, ponieważ wspomaga działanie kolagenu i przeciwutleniaczy. Z tego prostego powodu warto polubić cytrusy, które działają korzystnie na naszą sylwetkę, a także wykazują właściwości przeciwnowotworowe i wspomagają funkcjonowanie działania układu immunologicznego.
Okazuje się też, że istnieje kolejny powód, dla którego należy na dobre zapomnieć o słodkościach. Cukry zwarte w czekoladach mlecznych, ciastach, ciasteczkach i batonikach, powoduje utwardzanie naturalnego kolagenu, który odpowiedzialny jest za utrzymanie odpowiedniego napięcia skóry.

Czerwone mięso, a zmarszczki.
Mamy też przykrą wiadomość dla miłośniczek czerwonego mięsa. Jak twierdzą lekarze, spożywanie nadmiernej ilości czerwonego mięsa sprzyja powstawania zwłóknień i zmarszczek.
Dieta przyjazna młodemu i atrakcyjnemu wyglądowi powinna być bogata w owoce morza, ryby, warzywa, owoce, produkty bogate w witaminę C oraz karoten, kwas omega-3, a także stanowiące bogate źródło białka.

Udostępnij :)